GRAD BELIŠĆE

 

Svim dragim turistima, pruža se mnogo načina uživanja u raznolikosti i ljepoti prirodnog okruženja: vožnja biciklom po visokoj dravskoj obali, belišćanskim mostom i biciklističkom stazom do nasipa na lijevoj obali rijeke Drave, odlazak do poklonca svete Ane u Bistrincima kao omiljenom hodočasničkom mjestu stanovnika šireg područja, boravak u šumi Cerje ili na odmorištu Drava u Bistrincima, šetnja uz baru Jugovača, udičarenje, vožnja ribarskim čamcima „čiklom“ po Dravi te dvosatnu šetnju belišćanskim podravskim putem. Dokaz povezanosti Belišća i Drave je i jedan od najpoznatijih Belišćana je najtrofejniji hrvatski kanuist Matija Ljubek, osvajač 2 zlatne, 1 srebrne i 1 brončane olimpijske medalje.

Turistima je, osim očuvane prirode, na raspolaganju i brojčano mala, ali kvalitetna ugostiteljska ponuda, od kafića do restorana.

GASTRONOMSKA PONUDA

GASTROFEST U ETNO SELU BOCANJEVCI

Etno selo je potencijalno jedan od najkonkurentnijih oblika ruralnog turizma koji se naslanja na tradiciju, običaje i gastronomiju i upravo u njemu se održava sada već tradicionalna manifestacija “Gastro fest”.

FIŠIJADA“

Tradicionalna manifestacija koja se održava na Trgu Ante Starčevića u Belišću. Na ovoj manifestaciji sudjeluju majstori fiš- paprikaša koji se svojim umijećem kuhanja natječu za prestižnu titulu.

“DRŽAVNO NATJECANJE U KUHANJU ČOBANCA”

Na ovoj manifestaciji sudjeluju natjecatelji s područja cijele Lijepe naše koji se natječu u kuhanju slavonskog specijaliteta – čobanca.

MANIFESTACIJE

POKLADNO JAHANJE BISTRINCI-BELIŠĆE

Narodni običaji su se u Slavoniji kroz prošlost mijenjali u skladu s osnovnim društvenim kretanjima, Pokladnim jahanjem čuva se bogata tradicija Slavonije i Baranje koja se stavlja u turističku ponudu Turističke zajednice grada Belišća.

BELIŠĆANSKI DJEČJI FESTIVAL „VEDROFON“

Zahvaljujući brojnim poznatim glazbenicima grada Belišća, rodila se želja da se na toj bogatoj tradiciji utemelji dječji glazbeni festival. Na festivalu sudjeluju zborovi iz svih područja Republike Hrvatske.

MALI GRAD, VELIKI LJETNI DOŽIVLJAJ

Svake godine u srpnju i kolovozu na gradskom belišćanskom bazenu se održava manifestacija zabavno-sportskog karaktera „Igre na vodi“,  a na rijeci Dravi tradicionalne  manifestacije „Čiklijada“ i “Majski turnir gradova”.

BELIŠĆANSKA ZLATNA JESEN

Kulturna, turistička i gospodarska manifestacija rođena je 2013. g za potrebe promidžbe grada Belišća kao i za poticanje kulturnih sadržaja. Sama manifestacija okuplja brojne sudionike iz kulturnog i gospodarskog života, pa tako imamo u umjetničkom izričaju brojne izložbe slikara, dječjih radova, večeri poezije, tradicionalna pekmezijada, gastro ponudu, gospodarski sajam, tamburaške glazbe i naravno, smotru folklora sa brojnim kulturno-umjetničkim društvima iz zemlje i inozemstva.  Manifestacija „Belišćanska zlatna jesen“ potiče čuvanje i njegovanje tradicije i običaja, potiče razvoj gospodarstva i kulturnog izričaja, te je značajna u turističkoj ponudi grada Belišća.

ADVENT U BELIŠĆU

Kulturna, športska, zabavna i vjerska manifestacija sa brojnim događanjima u mjesecu prosincu obogaćena dodatnim sadržajima: adventskim sajmom i  klizalištem postavljenim u centru grada, a kao završetak manifestacije na samom kraju ispraćamo staru i dočekujemo Novu godinu na Trgu uz bogat glazbeni program i novogodišnji vatromet.

KULTURNA I PRIRODNA BAŠTINA

PRIRODNA BAŠTINA

Rijeka Drava je jedna od najvećih desnih pritoka Dunava s ukupnom površinom sliva od 43.230 km². Drava izvire u južnom Tirolu u Italiji te prolazi kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Mađarsku. Ukupna dužina Drave je 725km, od kojih u Hrvatskoj 305km. Najpoznatiji gradovi na Dravi su Villach, Maribor, Ptuj, Varaždin i Osijek. Drava je u Hrvatskoj nizinska rijeka čiji riječni reljef obilježavaju poplavne šume, vlažni travnjaci, mrtvi rukavci, napuštena korita, meandri i sprudovi zbog čega je i proglašen regionalni park Mura-Drava-Dunav. Grad Belišće jedan je od tri grada koja se smještena uz rijeku Dravu u Hrvatskoj (Varažin, Osijek).

 

Rijeke Karašica i Vučica: Naselja Belišće i Gat leži na dvije rijeke – rijeci Dravi i rijeci Karašici, a kroz prigradsko naselje Bocanjevci i Goricu Valpovačku prolazi rijeka Vučica.

 

Stara Drava (lokacija: E650408/N5064491): očuvana bara mrtvaja površine 56 hektara koja je gotovo zadržala prvobitni potkovasti izgled dravskog meandra (krivine). Izgledom podsjeća na ribnjak, a mostom i ustavom je podijeljena na dva jezera – lijevo i desno. Vrlo je duboka, a ribiči je cijene po bogatstvu ribom i ulovu soma, šarana ili štuke. Tu obitavaju čaplje, labudovi, patke, zmije, žabe i kornjače. Vodu prima iz rijeke Drave kod povišenog vodostaja, ali i iz kanala Tapolca (Toplica). Područje je atraktivno za ribiče i vikendaše. Duž bare prolazi asfaltirana cesta Belišće – Beli Manastir i biciklistička staza uz koju su postavljeni vidikovac, sjenica-odmorište za bicikliste te 10 klupa.

 

Bara Jugovača (lokacija: E650376/N5064897): bara Jugovača je nastala od nekadašnjeg meandra rijeke Drave. O porijeklu njenog imena nema pouzdanih podataka. Prostire se potkovasto niskom obalom, naplavnom ravni rijeke Drave. Gusto je obrasla makrovegetacijom, posebno trščacima na rubovima, od obala prema sredini. Od biljaka tu su zajednice vodenih leća, mrijesnjaka, krocnja, lopoča i lokvanja, trske i rogoza. Naplavnu ravan nastanjuju vrbici i toplici, a oko 5 metara višu terasnu nizinu Cerje hrastici lužnjaka i graba s cerom. Jugovačom se kreću divlje svinje, jeleni, srne, lisice, divlje patke, guske, kornjače i zmije, a u vodi ima somova, šarana, štuka i babuški. U neposrednoj blizini bare, s južne strane, prolazi označena turistička biciklistička staza Donji Miholjac – Belišće – Baranjsko Petrovo selo u dužini do 45 km. Osim toga, postavljene su i dvije kućice te dva dvogleda za promatranje ptica uz baru Jugovaču, zaštitna ograda te edukativni znakovi koji prikazuju životinjske vrste karakteristične za područje

 

Šuma Cerje (lokacija: E643901/N5064983): šuma hrasta lužnjaka i običnog graba s cerom koja se razvila na visokoj obali, terasnoj nizini rijeke Drave. Šuma je prosječena šumskim putovima, a u blizini se nalazi i nekoliko pješčanih dina, zasađenih bagremicima.

 

Rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav: rijeke Mura, Drava i Dunav predstavljaju poplavni riječni ekosustav koji ima visoku biološku i krajobraznu raznolikost te bogatu geološku i kulturno-tradicijsku baštinu. Značaj ovog područja predstavlja veliki broj ugroženih životinjskih i biljnih vrsta, rijetke poplavne šume, riječni otoci te šljunčane i pješčane obale rijeka, uz koja se nalaze gnjezdilišta ugroženih ptica: orla štekavca, crne rode, male čigre i drugih. Drugi UNESCO-v rezervat biosfere u Hrvatskoj proglašen je 2012. godine.

 

 

ZNAMENITOSTI:

Kompleks „Zelene kuće“

Tri Zelene kuće ili Željezničarske kuće koje se nalaze na Vijencu S. H. Gutmanna dio su skupine sačuvanih starih kuća, tzv. Gutmannove kolonije i pripadaju industrijskoj arhitekturi. Belišćanske Zelene kuće izgrađene su postupno u razdoblju 1907. – 1910. godine.

 

Kompleks radničkih zgrada / Pekmez ulica

Sedam sačuvanih mansardnih kuća na Vijencu S.H. Gutmann u Belišću izgrađene su u razdoblju 1890. – 1895. godine. Dvije od sedam kuća u Pekmez ulici obnovljene su u sklopu projekta ILPAN te se u jednoj nalazi Muzej, dok je u drugoj smještena Turistička zajednica grada Belišća (Vijenac S.H. Gutmanna 15B) Žargonski naziv “Pekmez ulica” je dobila iz razloga što se nekada u dvorištu tih kuća u velikim kotlovima kuhao pekmez od bobica bazge, čiji se miris širio cijelom ulicom.

Kompleks tvornice S.H. Gutmann

Kompleks hala, skladišta i dimnjaka Tvornice tanina i Tvornice suhe destilacije drva predstavljaju sačuvane ostatke nekadašnje tvrtke S. H. Gutmann koja je u Belišću utemeljena i podignuta 1884. g.

 

Mlin

Zgrada mlina sagrađena je 1921. godine za mljevenje žitarica. Iako belišćanski mlin na prvi pogled sliči drugim mlinovima izgrađenim u to vrijeme u Slavoniji, on se zbog kombinacije građevinskog materijala i složene igre oblikovanja pročelja izdvaja iz te skupine kao monumentalnija građevina.

Muzej Belišće

Muzej Belišće, lokalni testament stvaranja malog industrijskog naselja, otvoren je 1975. godine radom i inicijativom nekolicine zanesenjaka u povijest i baštinu. Zgrada muzeja, kao i dvije najstarije stambene zgrade u Belišću, 2015. godine potpuno su obnovljene u okviru europskog ILPAN projekta prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska čiji je cilj, osim zaštite i obnove, industrijsku baštinu pokazati kao novu turističku ponudu Posjetitelji će moći prošetati drevnom prošlošću u potrazi za načinom života ljudi na ovom području tisućama godina u prošlost, kada su na ovom prostoru živjeli pripadnici drevnih kultura poput Starčevačke, Sopotske, Vučedolske, itd. Kako bi se upotpunio vanjski izgled muzejskog kompleksa u Belišću, u travnju 2015. godine održana je kiparska kolonija „Tvornički radnik“. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća održano je nekoliko kolonija ove vrste, na kojima su kipari izradili preko deset drvenih skulptura u prirodnoj veličini koje su predstavljale radnike tadašnjeg Kombinata Belišće. Kao rezultat ove vrijedne akcije obnovljeno je 14 drvenih skulptura izrađenih u drugoj polovici prošlog stoljeća. Ove skulpture djela su vrsnih kipara te predstavljaju značajnu baštinu grada Belišća.

Palača Gutmann

Nekadašnja zgrada uprave Belišća d.d. popularno zvana Upravna zgrada ili „Palej“, izrađena je 1905.godine u historicističkom stilu. Svojom monumentalnošću ova jednokatnica, okružena parkom ulazi u krug najvećih arhitektonskih ostvarenja nastalih početkom 20.stoljeća. Registrirana je kao spomenik kulture A – kategorije. Unutrašnjost objekta odiše vremenom i stilom u kojem je objekt nastao – secesijom. Građena je u stambene svrhe, ali toj namjeni nikad nije služila. Zgradu je dao sagraditi barun Edmund Gutmann. U vrijeme I. svjetskog rata, u zgradi je bila smještena vojna bolnica. U Domovinskom ratu, 1992. godine, zgrada je teško oštećena požarom uslijed žestokog granatiranja iz Baranje. Ova najljepša i najvrjednija zgrada Belišća obnavlja se kroz EU projekt.

Biciklističke staze: uz Staru Dravu, Belišće – Gat

Biciklističke staze: 8.200 m izgrađeno

Pješačke staze: 54.684 m izgrađeno (po gradu)

Drava Bike Tour predstavlja međunarodnu biciklističku turističku stazu koja prolazi kroz Belišće, Gat, Črnkovce, Donji Miholjac, ulazi u Mađarsku te se njome proteže sjeverno od Drave sve do ponovnog ulaska u Hrvatsku kod Baranjskog Petrovog Sela s završetkom kod belišćanskog mosta (45km). Staza je od velike važnosti za razvoj turizma (avanturističkog, ekološkog, seoskog, vjerskog, lovnog i ribolovnog) u svim spomenutim gradovima i naseljima. Uz biciklističku stazu obilježene su prirodne ljepote, sakralni objekti te objekti kulturne i povijesne baštine.

Prigradska naselja – crkve

Belišće – Župna crkva Sv. Josipa radnika

Bistrinci – Crkva Sv. Stjepana Ugarskog; Svetište Sv. Ane

Gorica Valpovačka – Crkva unesenja BDM

Bocanjevci – Župna crkva Sv. Filipa i Jakova

Vinogradci – Crkva Blažene Djevice Marije od krunice

Kitišanci – Crkva rođenja Sv. Ivana Krstitelja

Gat – Crkva Preobraženja Gospodinovog

Veliškovci – Župna crkva Sv. Roka

Tiborjanci – Crkva Sv. Mateja apostola i evanđeliste