OPĆINA ERDUT

 

U sklopu projekta Zelene staze Dunava i Drave, općina Erdut i grad Belišće pozivaju vas da se pridružite zajedničkom druženju tijekom kojeg ćemo istraživati, učiti i biti kreativni uz naravno puno igre i zabave. Ove smo godine za početak ljeta pripremili zanimljiv i edukativan vikend program u vidu istraživačkog kampa namijenjenog mladima. Program će se sastojati od različitih edukativnih radionica (postavljanje kampa i šatora, paljenja vatre na različite načine, snalaženja pomoću kompasa, prepoznavanje biljnih vrsta te promatranja ptica i zvijezda). Sudjelovanje na kampu pruža nezaboravan provod tijekom kojeg će se upoznati s novim aktivnostima, razviti snažna i trajna prijateljstva, unaprijediti komunikacijske vještine uz uvažavanje različitosti te doživjeti prirodu na pravi način.

OPĆENITO

Ušuškana na krajnjem istoku Republike Hrvatske u Slavoniji, uljuškana valovima Dunava na istoku i Drave na sjeveru, kao da je za nju čuvano najviše sunca, najblaži vjetrovi, plodni vinogradi i voćnjaci, pitomi predjeli. Multikulturalnost, odličan turistički potencijal od sportova na Dunavu i Dravi, preko običaja i spomenika iz prošlosti, uz prepoznatljiva vina je ono što ovu općinu čini posebnom.

U općinu Erdut dovest će vas putevi sa četiri strane svijeta iz Zagreba, Beograda, Budimpešte i Sarajeva. Male „ušorene“ kućice u srijemskom stilu, ljubazni domaćini koji goste sa ukusnim đakonijama, od paprikaša ili čobanca, fiša, preko kulena, slanine, krvavice i čvaraka, svježeg sira sa kajmakom, mladim lukom i sušenom tucanom paprikom, ima ovdje utjecaja ukusa Beča i Pešte, Italije, turske kuhinje. Sve je to samo dio bogate gastro ponude. Uživajte u tišini i „oazi mira“ dvadesetak seoskih domaćinstava kategoriziranih od jedne do tri zvjezdice. Provozajte se biciklističkom rutom Dunav-EuroVelo 6, prođite vinskom cestom Erdutskog vinogorja ili zađite u Dunavski ili Dravski rukavac. Pomolite se u Marijanskom svetištu ili prošećite do „čudotvorne vodice“.

KULTURNO-POVIJESNE ZNAMENITOSTI

KULTURNO ZNANSTVENI CENTAR MILUTIN MILANKOVIĆ

Milutin Milanović rođen je u Dalju 1879. godine. Dalj se nalazi uz obale Dunava, gdje se najčešće opuštao naš poznati astronom, geofizičar, klimatolog, matematičar, građevinski inženjer i profesor. Njegova kuća je jedinstvena građevina podignuta u stilu baroknog klasicizma i bila je jedina katnica u selu u to vrijeme. Kuća je do 60-ih bila u vlasništvu Milankovića, tada je prešla u državno vlasništvo.

DVORAC ADAMOVIĆ-CSEH

Dvorac Adamović-Čeh nalazi se nasuprot Katoličkoj crkvi Svih svetih u Erdutu, a izgrađen je na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Bio je središte posjeda obitelji Adamović-Cech, a uz stambeni dio imao je gospodarske zgrade i vinske podrume koje se i danas koriste. Danas je dvorac dio proizvodnog kompleksa Vinarije IPK Erdut sa stoljetnom vinotekom, a posebno je poznat po hrastovoj bačvi kapaciteta 75 tisuća litara, koja je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda. Danas je u fazi obnove, a ušao je u povijest kao mjesto gdje je 12. studenoga 1995. potpisan Erdutski sporazum o okončanju rata u Republici Hrvatskoj.

 

SREDNJOVJEKOVNI GRAD – ERDUTSKA KULA

Smještena je na istočnim obroncima šumske ravnice, na unutarnjoj strani dunavskog meandra. S najvišeg dijela naselja pruža se pogled na rijeku Dunav i ravnicu Bačke. Podignuta je krajem 15. stoljeća, iako nema pisanih podataka o tome tko ju je točno sagradio. Toranj je imao dobar strateški položaj tijekom srednjeg vijeka, jer je upravljao plovnim putom Dunava. Od nekadašnjeg grada sačuvane su samo dvije kule i ulomci zida. Danas je to spomenik kulture nulte kategorije i zaštićeno kulturno dobro.

CRKVE NA PODRUČJU OPĆINE ERDUT

Crkva „Gospa od Utočišta” u Aljmašu
Crkva „sv. Dimitrija” u Dalju
Manastir „Uspenja Presvete Bogorodice” u Dalju
Patrijaršijski dvor u Dalju
Crkva „sv. Josipa” u Dalju
Crkva „sv.Nikole” u Bijelom Brdu
Crkva „Svisvetih” u Erdutu
Crkva „sv. Arhangela Gavrila” u Erdutu

ENOGASTRONOMIJA

IURIS d.o.o.
Vinar: Damir Klasiček
Trg braće Radić 26, Aljmaš
kontakt: 031/200-600; 098/ 22 66 71

JANEČIČ VINARIJA
Vinari: Zlatko Janečić i Ksenija Grünwald
Perinac 25, Aljmaš
kontakt: 099/702 20 07

VINARIJA „ANTUNOVIĆ“
Vinar: Jasna Antunović Turk
Ul. Braće Radić 17, Dalj
kontakt: 031/590 350; 098/268 230.

OBRT JAKOVAC
Vinar: Draženko Jakovac
Busija 66, Dalj
kontakt: 091/615 06 01

OPG “DUŠICA SIBER”
Vinari: obitelj Siber
Zagrebačka 8, Osijek
kontakt: 031/208 010; 098/573 417

ERDUTSKI VINOGRADI d.o.o.
Vinar: mr.sc. Josip Pavić
Trg Branka Hercega 1, Erdut
kontakt: 031/596 555; 031/596 535

OPG SILVESTAR ROGIĆ
Vinar: Silvestar Rogić
Kolodvorska 58A, Erdut
kontakt: 091/120 90 53

OPG IVO BRZICA
Vinar: Vinarija Brzica
Erdut
kontakt: 091/297 34 17; 091/297 34 10

VINA DANUBIO
Vinar: Vina Danubio
Stepaničevac 8, Aljmaš
kontakt: 091/631 57 01

PRIRODNA BAŠTINA

Rijeka Drava je jedna od najvećih desnih pritoka Dunava s ukupnom površinom sliva od 43.230 km². Drava izvire u južnom Tirolu u Italiji te prolazi kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Mađarsku. Ukupna dužina Drave je 725km, od kojih u Hrvatskoj 305km. Najpoznatiji gradovi na Dravi su Villach, Maribor, Ptuj, Varaždin i Osijek. Drava je u Hrvatskoj nizinska rijeka čiji riječni reljef obilježavaju poplavne šume, vlažni travnjaci, mrtvi rukavci, napuštena korita, meandri i sprudovi zbog čega je i proglašen regionalni park Mura-Drava-Dunav. Grad Belišće jedan je od tri grada koja se smještena uz rijeku Dravu u Hrvatskoj (Varažin, Osijek).

 

Rijeke Karašica i Vučica: Naselja Belišće i Gat leži na dvije rijeke – rijeci Dravi i rijeci Karašici, a kroz prigradsko naselje Bocanjevci i Goricu Valpovačku prolazi rijeka Vučica.

 

Stara Drava (lokacija: E650408/N5064491): očuvana bara mrtvaja površine 56 hektara koja je gotovo zadržala prvobitni potkovasti izgled dravskog meandra (krivine). Izgledom podsjeća na ribnjak, a mostom i ustavom je podijeljena na dva jezera – lijevo i desno. Vrlo je duboka, a ribiči je cijene po bogatstvu ribom i ulovu soma, šarana ili štuke. Tu obitavaju čaplje, labudovi, patke, zmije, žabe i kornjače. Vodu prima iz rijeke Drave kod povišenog vodostaja, ali i iz kanala Tapolca (Toplica). Područje je atraktivno za ribiče i vikendaše. Duž bare prolazi asfaltirana cesta Belišće – Beli Manastir i biciklistička staza uz koju su postavljeni vidikovac, sjenica-odmorište za bicikliste te 10 klupa.

 

Bara Jugovača (lokacija: E650376/N5064897): bara Jugovača je nastala od nekadašnjeg meandra rijeke Drave. O porijeklu njenog imena nema pouzdanih podataka. Prostire se potkovasto niskom obalom, naplavnom ravni rijeke Drave. Gusto je obrasla makrovegetacijom, posebno trščacima na rubovima, od obala prema sredini. Od biljaka tu su zajednice vodenih leća, mrijesnjaka, krocnja, lopoča i lokvanja, trske i rogoza. Naplavnu ravan nastanjuju vrbici i toplici, a oko 5 metara višu terasnu nizinu Cerje hrastici lužnjaka i graba s cerom. Jugovačom se kreću divlje svinje, jeleni, srne, lisice, divlje patke, guske, kornjače i zmije, a u vodi ima somova, šarana, štuka i babuški. U neposrednoj blizini bare, s južne strane, prolazi označena turistička biciklistička staza Donji Miholjac – Belišće – Baranjsko Petrovo selo u dužini do 45 km. Osim toga, postavljene su i dvije kućice te dva dvogleda za promatranje ptica uz baru Jugovaču, zaštitna ograda te edukativni znakovi koji prikazuju životinjske vrste karakteristične za područje

 

Šuma Cerje (lokacija: E643901/N5064983): šuma hrasta lužnjaka i običnog graba s cerom koja se razvila na visokoj obali, terasnoj nizini rijeke Drave. Šuma je prosječena šumskim putovima, a u blizini se nalazi i nekoliko pješčanih dina, zasađenih bagremicima.

 

Rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav: rijeke Mura, Drava i Dunav predstavljaju poplavni riječni ekosustav koji ima visoku biološku i krajobraznu raznolikost te bogatu geološku i kulturno-tradicijsku baštinu. Značaj ovog područja predstavlja veliki broj ugroženih životinjskih i biljnih vrsta, rijetke poplavne šume, riječni otoci te šljunčane i pješčane obale rijeka, uz koja se nalaze gnjezdilišta ugroženih ptica: orla štekavca, crne rode, male čigre i drugih. Drugi UNESCO-v rezervat biosfere u Hrvatskoj proglašen je 2012. godine.