Sportsko – adrenalinska avantura Zelenim stazama Dunava i Drave: veslima, biciklom i pješice

U sklopu projekta „Zelene staze Dunava i Drave“ 12. rujna 2020. godine u organizaciji općine Erdut i grada Belišća na jednom mjestu okupili su se veslači, biciklisti i ljubitelji pješačenja. Na relaciji Belišće – Osijek – Porić – Erdut proveli su aktivan dan uz predivne krajolike rijeka Dunava i Drave.

Okupljanjem ispred Kajak kluba Belišće započeo je prvi dio programa. Sudionicima je posluženo osvježenje prije početka te je podijeljena sva potrebna oprema i uz stručno vodstvo Baraber extream teama započelo je uživanje u veslanju. Lijep sunčan dan i 34 kilometra nabujale rijeke Drave bili su izazov cijelim putem, ali za sudionike nije bilo straha jer ih je osiguranje HGSS-a pratilo i pazilo na sigurnost svih prisutnih.

Nakon pristajanja na lijevu obalu rijeke Drave na osječkoj Copacabani veslači su predahnuli, osvježili se, preuzeli opremu za bicikliranje te krenuli na drugi dio puta. Bicikliranje dugo približno 28 km sudionici su uspješno savladali. Umorni, ali zadovoljni biciklisti nakon dolaska na predviđeno mjesto okupljanja kod Lugarnice Porić kratko su predahnuli te entuzijastično nastavili osvajati zadnji dio puta. Nakon veslanja koje je pružilo nezaboravne poglede, u jednako prekrasnim prizorima su mogli uživati i biciklisti i pješaci.

Iako se nije smatralo da će pješačenje biti najlakši dio, pješačenje ekološko-edukativnom stazom prošlo je uz dobru zabavu i zajedničko druženje. Fizički pomalo umorni, ali psihički potpuno rasterećeni i pročišćeni, gotovo svi su s lakoćom svladali rutu. Razlog tome može biti i saznanje da je sve sudionike nakon toga čekao ručak u Starom Dudu u Erdutu.

Uz okrjepu i domaću hranu sudionici su se odmorili i napunili baterije. Svaki sudionik je uz majicu za uspomenu dobio i zahvalnicu sa svojim imenom koja mu ostaje kao potvrda dobrog provoda uz rijeke Dunav i Dravu. Jedan dokument na koji će se zasigurno svi sudionici s ponosom moći osvrnuti.

Ne želeći ništa prepuštati slučaju, događaj se održao uz suglasnost Stožera civilne zaštite Osječko–baranjske županije te su provedene sve preporučene zaštitne mjere vezane za pandemiju COVID-19.

Projekt se financira iz poziva PROMICANJE ODRŽIVOG RAZVOJA PRIRODNE BAŠTINE, u okviru Operativnog  programa KONKURENTNOST I KOHEZIJA 2014.-2020.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Općine Erdut