U sklopu projekta Zelene staze Dunava i Drave, u vinogradu s predivnim pogledom na Dunav i njegove meandre, obilježen je Međunarodni dan Dunava.

Međunarodni dan Dunava obilježava se 15 godina u svih 19 zemalja kroz koje prolazi. Kao druga najveća europska rijeka, Dunav je dom za više od 80 milijuna ljudi različitih kultura, jezika, povijesnih i društvenih pozadina, a ekološki je vrlo značajan zbog zaštićenih područja s bogatom biološkom raznolikošću.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana Dunava obilježila je situacija s pandemijom COVID-19 virusa i epidemiološke mjere koje su strogo poštovane. No, ni sve navedene mjere nisu spriječile preko 200 sudionika da vrelo subotnje popodne provedu u Erdutskim vinogradima i uživaju u programu.

 

Program se sastojao iz dva dijela. Najprije su tri mlada osječka pjesnika Slavko Babić, Bruno Koić i Mislav Bartoš ( Na krajičku jezika ) čitali poeziju u dojmljivom ambijentu vinograda, koji svoju ljepotu duguje klimatskim uvjetima koje diktira Dunav. Vinogradom su odzvanjale riječi mladih pjesnika kojima su slavili život, a u okupljenima pobudili emocije koje su bile samo uvertira za glavni dio obilježavanja Međunarodnog dana Dunava. U glavnom dijelu programa nastupio je Zvjezdan Ružić, sa svojim projektom Pianotron, mladi jazz-pijanist koji nije mogao skriti oduševljenje lokacijom koncerta. Neobičan spoj klavira i mellotrona, uz sunčeve zrake koje su se probijale pored erdutske kule, stvorio je romantičan ugođaj i nikoga od okupljenih nije ostavio ravnodušnim. Nakon nekoliko biseva i hrpe zanimljivih anegdota iz života ovaj lijep dan se priveo svom kraju. Sunčan dan, prekrasan pogled na Dunav i vino iz okolnih vinograda predstavljali su dobitnu kombinaciju za obilježavanje dana ove moćne rijeke.

Projekt Zelene staze Dunava i Drave financira se iz poziva PROMICANJE ODRŽIVOG RAZVOJA PRIRODNE BAŠTINE, u okviru Operativnog  programa KONKURENTNOST I KOHEZIJA 2014.-2020. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Općine Erdut.